De opmars van de reizende millenials

De opmars van de reizende millenials

TRAVEL | door Sylvia Blazer

De millennials (geboren tussen 1985 en 1995) zijn een interessant en veelbesproken onderwerp onder historici, sociologen, journalisten en niet te vergeten marketeers. De generatie Y kinders, hoe ze ook wel genoemd worden, zouden narcistisch en idealistisch zijn, zouden leiden aan keuze stress omdat ze een té fijne jeugd hebben gehad, een onstilbare honger hebben naar vrijheid en meer om ervaringen geven dan om geld en spullen. Ze zijn altijd maar op zoek, naar zichzelf en naar persoonlijke ontwikkelingen. De gemiddelde tijd die een millennial bij een werkgever blijft is vaak niet meer dan een luttele twee jaar. En vooral de combinatie vrijheidsdwang en onstilbare honger naar ervaringen uit zich niet zelden in reizen. Generatie Yreist er namelijk best wel op los. Sterker nog, volgens de Huffington Post zijn de millennials 23 procent meer reislustiger dan de generatie ervoor,  generatie X ( geboren tussen 1961 en 1980).Volgens berekeningen zullen ze 1,4 triljoen US dolllar per jaar spenderen aan reizen in 2020.

Beeld: Liesbeth Rasker

Maar waarom reist de millennial volgens de millennial? We vroegen het reiziger, influencer en millennial Jelmer de Boer (30): Om me te bevrijden van sleur, regen en duisternis in Nederland. Maar ook omdat het me laat inzien hoe vreselijk onbenullig je bent als persoon. Iedere reis is voor mij weer een bevestiging dat we allemaal mensen zijn en allemaal even belangrijk zijn. Volgens mij is reizen de beste manier om een goed mens te worden. Oja,  het doet me goed om in de zon te zijn en nasi goreng te eten voor 1 Euro in Bali.​”

Millennial en journalist Liesbeth Rasker(28), heeft het reizen ontdekt na haar eerste verre reis alleen en is sinds die ene keer naar eigen zeggen verslaafd. Sterker nog, ze heeft onlangs haar hele verzameling designer schoenen en tassen te koop aangeboden om te kunnen reizen: “Ik was obsessief bezig met spullen kopen. Ik spendeerde dagen op net-a-porter.com! Tot ik besefte dat een paar schoenen van 400 Euro ook een ticket kan zijn of een weekend Parijs. En hoe meer ik reisde voor m’n werk, hoe meer mijn reislust toenam en mijn hoarder gedrag afnam. Als ik reis verander ik in een blank canvas zonder vooroordelen. Het doet er dan niet toe of ik rijk, arm, dik, mooi of lelijk ben. Je bent de meest pure versie van jezelf, want je masker valt weg. Daarom reis ik, denk ik.”

Generatie Y telgen reizen vaker, mixen dit als het kan met werk –in dat geval hebben we het over de ‘digital nomad’-,reizen makkelijker alleen én vinden het prima om low budget te reizen als dat nodig is. Liesbeth zweert bij de solo reis: “Ik heb intense geluksmomenten als ik alleen reis: als dingen lukken, als ik een bijzondere maar onverwachtse ontmoeting heb met iemand of wanneer ik op een hele leuke plek ben. Op zo’n moment is de intensiteit van mijn geluksgevoel gelijk aan een piekmomentje van een pil denk ik. Het is een enorm ik-kan-de-wereld-in-m’n-eentje-aan-gevoel. En de wereld is zó mooi en machtig. Dat vind ik ook heel fijn aan reizen! En je bent veel meer open naar andere mensen toe dan als je met z’n tweeën reist.” Jelmer: “Beide vormen werken voor mij heel goed. Als ik alleen reis kan ik echt heel diep nadenken, en ik word blij van heel diep nadenken. Bovendien kun je dan lekker zelf bepalen wat je doet en wanneer. Maar op alle reisjes die ik met m’n vriendin maak, ervaar en zíe ik dingen die ik nooit zelf zou ervaren of zien. Dus ze verrijkt mijn reizen in de zin dat ik bestemmingen beter ervaar. Op soloreizen ervaar ik m’n gedachten en ideeën veel beter en gebruik ik de bestemming als achtergrond.”

Beste bestemming tot nu toe? Jelmer: “Kaapstad, Zuid-Afrika, omdat het mijn go-to winter retreat is. Als het in Nederland regent en donker is, is het in Cape Town zonnig en fijn. En het is er goedkoop. Er zijn talloze fijne restaurants, er staat een berg midden in de stad en op een uurtje rijden zijn er wijngaarden met de lekkerste wijnen. Oja, er wonen ook pinguïns. ​Ik ga dit jaar voor de zesde december op rij. Ik ben niet van plan om daar verandering in te brengen.” Liesbeth’s eerste ervaring naar Mongolië is nog steeds haar beste: “Maar dat komt ook gewoon omdat het de eerste was denk ik. Ik was gewoon zó onder de indruk. Op nummer twee staat Sri Lanka. Grappig, want voor die ervaring had ik  er eigenlijk niet zo veel mee: backpacken was blegh. Maar daarna was ik dus om.”

Jelmer wilde al vroeg reizen: “Ik was dat ventje dat in groep zes al alle topografie van de basisschool twee keer had gedaan, alle landen en hoofdsteden uit z’n hoofd wist en werkstukken over Amerika maakte van vijftig pagina’s. Maar ik ging elke zomervakantie met m’n ouders naar dezelfde camping in Frankrijk. Pas toen ik ging studeren begon ik met reizen. Dat deed ik met het bijeen gespaarde geld van m’n studentenlening. Nu ik weet hoe je de goedkope vliegticket game uitspeelt en dat thuisblijven duurder is, ben ik meer dan de helft van het jaar in buitenland. En ik baal wel dat ik er niet veel eerder mee ben begonnen.”

Wanneer je drone wéér stuk is maar je matties er voor je zijn.

A post shared by Uitvinder/Filosoof (& Fitgirl) (@jelmerdeboer) on

Bucketlist bestemmingen Jelmer:
1. Antarctica
2. Zuid-Korea
3. Mars

Bucketlist bestemmingen Liesbeth:
​1. Trans Siberië Express
2. Met een zeilboot van Panama naar Colombia
3. Twee maanden lang van Noord- naar Zuid-Italië
Comments:Sylvia Blazer

Volg mij op Instagram @sylviablazer


5 vragen aan Jelmer de Boer

5 vragen aan Jelmer de Boer

Ten favorites of Jenny Alvares (Healthyfans)

Ten favorites of Jenny Alvares (Healthyfans)

Volg ons op Facebook!