Een weekend Parijs

Een weekend Parijs

TRAVEL | door Sylvia Blazer

Vaste prik op mijn jaarkalender is om minstens een keer per jaar een weekend naar Parijs te gaan. Ik heb ooit met een vriendin een half jaar in Parijs gewoond om de Franse taal te leren. We deelden 6 maanden lang een appartement van 40m2 en hoewel we daar beiden niet zo snel meer voor zullen tekenen, vinden we een weekend samen op een petit kamertje in Parijs zeker voor herhaling vatbaar.

Parijs als stad van de liefde heb ik altijd een twijfelachtige omschrijving gevonden, omdat ik in geen enkele andere stad zo vaak ben aangemoedigd om vreemd te gaan door een mannelijke inwoner dan in Parijs (mais non, your boyfriend doesn’t have to know). Voor mij is Parijs de stad van het joie de vivre, van de kleine ronde tafeltjes, van de allerlekkerste croissants en de stad waar ze het woord stijl een definitie hebben gegeven. De Thalys brengt je binnen  3,5 uur (lees: 4 series en een kop koffie want ja ze hebben gewoon wifi aan boord) naar het hart van de stad en dan is het grande fête eigenlijk al begonnen. Bonjour Paris!

Het 10e, 11e en 3e
Parijs is te groot om in een weekend te leren kennen. Spits je daarom toe op een gebied. Voor ons was dat dit weekend het 10e, 11e en 3e (Le Marais).  Oftewel het Oostelijk deel boven de Seine. Het 10e en 11e zijn erg upcoming met bijzonder veel leuke eettentjes. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik in het 11e heb gewoond en dat ik hier daarom altijd graag naar terugkeer. Daarnaast grenst de Marais hieraan vast en dat is heel fijn als je een (lang) weekend blijft en je op zondag ook nog wat kan winkelen (de winkels in de Marais zijn als enige in Parijs op zondag open).
Ontbijten
Hier is de hamvraag: wat voor ontbijter ben je? Voor een klassiek Frans ontbijt ga je naar Café Charlot, stiekem een beetje onze vaste stek. Andere leuke kleine tentjes zijn Holy Belly (heerlijke pancakes, wel altijd heel druk), Used book Café (in Merci) en Café Pinson.
Schermafbeelding 2016-03-20 om 12.19.22
Café Charlot
Door de Marais kan je uren ronddwalen. Er zijn talloze kleine modeboetiekjes, interieurwinkels en kleine galeries. Maar, bewaar het winkelen in deze buurt lekker voor zondag. Begin met het 10e en 11e. In het 11e heb je Rue de Charonne waar fijne winkels als Isabel Marant en Aesop  zijn gehuisvest. En verder moet je ook zeker even langs Merci (must visit conceptstore) en Le Comptoir General. De laatste is een culturele verzamelplaats met een tropisch tintje waarin een cocktailbar, bioscoop,  kapsalon en museum zijn gehuisvest, maar je kan er ook eten en op zoek gaan vintage juweeltjes voor in je kast. Is het lekker weer? Ga dan naar Place des Vosges, een bijzonder idyllisch klein parkje met allemaal kleine galeries erom heen.Schermafbeelding 2016-03-19 om 17.27.00
MerciSchermafbeelding 2016-03-20 om 11.53.47
Le Comptoir Général


Lunch
En dan is het alweer tijd voor lunch. Ik moet eerlijk bekennen dat de Parijse lunch meestal een ondergeschoven kindje is bij mij, omdat ik liever een aantal uurtjes later neerplof voor de borrel met een plankje kaas of charcuterie. Maar, mocht jij wel zin hebben in de lunch dan ga dan kan ik je Paperboy of good old café Charlot aanraden.

Borrel en diner
De Fransen hebben lekker eten en het genieten van lekker eten (en drinken) verheven naar volkskunst nummer 1. Dus logisch ook dat je in Parijs je hart kan ophalen wat betreft de borrel en het diner. Vooral in het 10e en 11e lijken  de leukste tentjes als paddestoelen uit de grond te groeien de laatste tijd. Een pareltje in het 10e is toch zeker Le Perchoir. In een oud gebouw ga je met een lift naar de 7e verdieping waar je in het restaurant je smaakpapillen goed kan laten verwennen, om vervolgens nog een verdieping te stijgen naar het dakterras en je avond af te sluiten met een goede cocktail (of twee). Ook leuk zijn Le Mary Celeste (bijzonder lekkere hapjes in barsetting) in de Marais en de Clown Bar (culinair in informele setting). Om te borrelen is Hugo’s aan het Place des Vosges leuk. De wijnliefhebbers zullen hun heil sneller vinden bij La Buvette (rue St.-Maur 67).

IMG_1534
Le Mary Celeste

le-perchoir-1_4519918
Le Perchoir

Uitgaan
De nieuwe place to be wat betreft uitgaan is op dit moment Le 5.  Niet in het 10e en 11e, maar hé in Parijs hebben ze ook Ubers en op je hakken wil je toch niet al té ver lopen. In de Marais is Candelaria heel leuk voor cocktails. Het lijkt op een tacotent, maar loop even door tot het einde in de zaak totdat je bij een witte deur bent et voila: La Candelaria. Ook leuk en in enigszins in de buurt: Andy Wahloo.

Slapen
Het woord ‘hostel’ klinkt niet zo heel aantrekkelijk als je denkt aan een weekend Parijs. Maar voeg er ‘design’ aan toe en laat het hygiënegebrek van een gemiddeld hostel achterwege en je hebt Generator. Het designhostel Generator ligt in het 10e. Je hebt er slaapzalen, maar ook gewoon hele mooie privé kamers met strakke witte lakens, een badkamer met de witte SATC badkamertegeltjes en een heerlijke douche voor een meer dan schappelijke prijs.

Schermafbeelding 2016-03-19 om 14.55.08

Schermafbeelding 2016-03-19 om 14.56.15

De Thalys van Amsterdam naar Parijs rijdt 19 x per dag en een retourtje is er vanaf €70,-.
www.thalys.com
Comments:Sylvia Blazer

Volg mij op Instagram @sylviablazer


TUI introduceert de Holiday Escape Room

TUI introduceert de Holiday Escape Room

Reisfanaten gezocht

Reisfanaten gezocht

Volg ons op Facebook!