Het succes van Le Bonnet

Het succes van Le Bonnet

STYLE | door Lars Tibben

Soms heb je het niet eens door, maar ze zijn werkelijk overal; de nieuwe mutsen van Le Bonnet zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Amsterdam. Nog fascinerender is echter de man achter het merk, die je waarschijnlijk kent als model in campagnes voor de coolste merken en winkels in Amsterdam. In zijn eerste interview ooit spreken we Matthieu Jansen, founder van Le Bonnet, over het begin en meteen daaropvolgend succes van het merk.

Schermafbeelding 2017-03-21 om 15.24.39

Hoe ben je op het idee gekomen om Le Bonnet te beginnen?
Het is altijd wel een droom geweest om een eigen bedrijf te starten, maar niet per se met het idee dat dit een mutsenmerk moest zijn. Ik was altijd op zoek naar een goede muts en als ik die had gevonden, dan verloor ik die weer na een avondje stappen. Uit deze frustratie ben ik Le Bonnet begonnen. De perfecte muts voor iedereen.

Het proces, hoe werkt dat dan precies? Je komt op het idee om mutsen te maken, en dan?
Ik ben in contact gekomen met een fabriek in Schotland die al jaren mutsen, sjaals en handschoenen produceerden voor merken als Paul Smith en Barbour. De fabriek is al 160 jaar oud en zijn gespecialiseerd in dat soort producten, dus ik vroeg een aantal samples op. Deze samples heb ik naar eigen smaak aangepast, totdat ik 100% overtuigd was dat ik de perfecte muts in handen had.

Met de perfecte muts naar winkels, hoe ging dat?
Zelf ben ik naast eigenaar en designer van Le Bonnet ook model en toevallig werkte ik met Tenue de Nimes in Amsterdam aan een nieuwe shoot. Toen vroeg ik aan één van de eigenaren of hij interesse had om mijn mutsen te verkopen en gelukkig reageerde hij enthousiast. Al snel volgde er interesse van Suit, een winkel in Amsterdam, waar we ook verkopen. En dan realiseer je je dat het toch wel heel serieus wordt en je een merknaam moet verzinnen. Ik ben zelf half Frans en dacht: ik wil het simpel houden. En dus noemde ik het Le Bonnet. Toen ze uiteindelijk in de winkel lagen verkochten ze als warme broodjes over de toonbank. Dat was het moment om uit te breiden naar meerdere kleuren.

Een muts is alleen wel een seizoensproduct. Hoe ga je dit oplossen?
Je kan tot eind april nog wel met een muts rondlopen. Een vervolgstap heb ik tot op heden nog niet, maar ik zal vast en zeker met een product komen dat past binnen het concept. Ik wil alles rustig en stap voor stap uitbrengen wanneer de tijd daar rijp voor is. In de toekomst komt er waarschijnlijk nog een reeks truien bij. Wie weet komen daarna ook nog T-shirts.

Heb je nog een goede tip voor startende ondernemers?
Er komt toch wel iets meer bij kijken dan je denkt. Het is best een lang en uitgebreid proces. Denk altijd vooruit: Met één goed idee ben je nog niet klaar. Zelf heb ik één product, waardoor ik weinig risico loop. Maar ik moet nu wel stappen ondernemen om mijn merk spannend te houden. Dus dat betekent dat ik nieuwe producten toe moet voegen.

Als je terugkijkt naar het begin, waar ben je dan het meest trots op?
Ik vind het gewoon leuk dat je zoiets simpels als een muts aan mensen kunt verkopen. Het blijft een speciaal gevoel als ik mensen op straat zie met mijn muts. Laatst sprak ik een vrouw van 55 die al haar vierde muts gekocht had. Dat geeft een geweldig gevoel.

Waar zie jij jezelf in de toekomst?
Het lijkt mij leuk om hiervan te kunnen leven en dit uit te kunnen breiden tot een tof merk. Ik geloof in duurzaamheid, dus daarin ben ik anti H&M en Zara. Als je een trui koopt, dan wil je die over 4 jaar nog steeds aan kunnen. Het zit zo: ik kan makkelijk mijn productiekosten drukken door de mutsen in China te produceren, maar dan verkoop ik geen kwaliteit aan mijn klanten. Ik maak dan liever mensen blij met een mooi product.

Bezoek de website van Le Bonnet.
Comments:Lars Tibben

Oprichter van The Urbanites en The Denim Daily. Naast deze twee online magazines runt Lars ook een content bureau, SEC Agency. Gespecialiseerd in het creëren van video content voor bedrijven. Volg hem op Instagram @larstibben


AriZona Iced Tea lanceert sneakercollectie met adidas Originals

AriZona Iced Tea lanceert sneakercollectie met adidas Originals

Toral Shoes lanceert pop-up in de Bijenkorf Amsterdam

Toral Shoes lanceert pop-up in de Bijenkorf Amsterdam

Volg ons op Facebook!