Met de Peugeot 508 SW op reis naar Zuid-Frankrijk

Met de Peugeot 508 SW op reis naar Zuid-Frankrijk

TRAVEL | door Jochem Tibben

In de afgelopen twee weken hebben we de Peugeot 508 SW meegenomen op reis. De auto gedraagt zich zoals een Franse auto zich hoort te gedragen, snel, stabiel en zuinig op lange stukken en wendbaar en vol vermogen in de bergen. Hoe de Peugeot verder is bevallen lees je in dit artikel.

De heenreis
Twee weken geleden was het zo ver, we mochten onze Opel Corsa inruilen voor de Peugeot 508 SW 1.6 HDI. Op de plek waar nomaal gesproken de compacte 3-deurs staat prijkte nu een splinternieuwe, ruime gezinsauto. Op het moment van de Tour de France zijn wij klaar om aan onze eigen Tour door France te beginnen.

De avond voor onze trip staat de auto klaar, ingepakt en wel. Met de ruime laadbak past alles makkelijk achterin. De koelbox staat op de achterbank waar ook een 12-volts aansluiting aanwezig is. Dit scheelt weer een enorm gedoe met verlengstukjes of extra kabels.

We gooien de tank voor het eerst vol in Luxemburg, de auto heeft een tankinhoud van 72 liter en een gemiddeld verbruik van 1 op 18 (zelf gemeten). Dit betekent dat we vanuit Luxemburg tot aan de plaats van bestemming niet meer hebben getankt (950 kilometer afstand). In principe kun je de volledige reis op één tank afleggen.

IMG_3449

Daarna volgen vele kilometers, tolwegen en af en toe het onderbreken van de cruise control vanwege vreemd weggedrag van anderen. Bij een stop valt de motor vanzelf stil door het start-stopsysteem. Dit is erg handig als wacht bij een tankstation of tolpoort, iets minder fijn als je aan het filerijden bent, gelukkig kun je dit heel makkelijk uitschakelen. Daarentegen is de automatische versnellingsbak een opluchting. Na de tolpoortjes zit je weer vlot op de 130 km/h met af en toe het gebruik van de sportstand, wel iets minder zuinig maar desalniettemin veel leuker rijden.

IMG_0007

Rond het middaguur komen wij aan op het park La Toison d’Or, vijf minuten rijden vanaf St. Tropez. Omgekleed en wel staan we vervolgens binnen een half uur, uitgepakt, omgekleed en beachready op het strand.

IMG_9713

Lac de St. Croix – Gorges du Verdon
De plek waar ik vroeger ben geweest en van alle vakanties als klein jongetje nog de meest levendige herinneringen heb. Het gevoel dat je opgeslokt wordt door de immens grote rotspartijen aan beide kanten terwijl je zelf op een klein, krakend, waterfietsje er tussendoor vaart. Helemaal mooi als je deze omgeving en ervaring met je vriendin kunt delen. Om hier te komen hadden we een rit voor de boeg van 2 uur door het berggebied.

IMG_3613

De auto gedraagt zich erg goed tijdens het rijden in de bergen. De automaat schakelt vanzelf terug bij steilere stukken waardoor je met meer vermogen zonder moeite omhoog komt. Ondanks de lengte van de auto merk je hier weinig van in de vele haarspeldbochten. Ook het parkeren op steile oppervlakken gaat probleemloos. Met de parkeerhulp (optisch en geluidssignaal) kun je afstanden goed inschatten waardoor het inparkeren vergemakkelijkt word.

Na onze dag op het meer gingen we verhit en vermoeid terug naar de auto. Deze had de hele middag pal in de zon gestaan en met het panoramadak open schiet de temperatuur in rap tempo omhoog. Op afstand kun je de ramen al openen als je aan komt lopen door middel van de autosleutel. De climate control zorgt vervolgens razendsnel voor verkoeling. Tijdens het rijden is de climate control apart in te stellen voor bestuurder en bijrijder. Ook wordt het ruime dashboardkastje gekoeld, handig voor je flesjes water!

Toen we weer aankwamen op ons vakantiepark was het inmiddels donker. Tijdens het rijden zorgt de adaptive lighting ervoor dat je geen enkele bocht mist in de bergen. Bij het uitstappen gaan er lampen aan onder het portier zodat je goed kunt zien waar je loopt, ook de verlichting in de laadruimte is een handige bijkomstigheid wanneer je ’s avonds weer de auto inpakt voor de rit naar huis.

Al met al is de auto ons enorm goed bevallen en leveren we met een kleine steek in ons hart de auto weer in.

Wil je meer informatie over de auto, klik dan hier.
Comments:The Student Hotel opent in Berlijn

The Student Hotel opent in Berlijn

TUI introduceert de Holiday Escape Room

TUI introduceert de Holiday Escape Room

Volg ons op Facebook!